Prisudvikling marts 2021

Markedet for halvfabrikata oplever hidtil usete prisstigninger

Prisudviklingen på næsten alle plasttyper viser overraskende kraftige stigninger.

Årsagen er en mangel på råvarer som følge af den globale COVID-19 krise, hvor mange råvareproducenter har valgt først at køre deres lagre ned og derefter reducere produktionen med udsigt til et svagt første kvartal i 2021. Ligeledes spiller lavere efterspørgsel på Kerosin (flybrændstof) og benzin også ind på produktionen af råvare som plastprodukter produceres af. Udviklingen i efterspørgslen i Europa har dog overrasket alle og efterspørgslen fra bl.a. Latinamerika, hvor råvareleverandørerne har kunne opnå højere priser end i Europa, har skærpet situationen endnu mere.

Situationen med import af nogle råvarer fra Asien har tilsvarende været næsten ikke eksisterende pga. den store mangel på containere og de heraf meget kraftigt stigende fragtpriser. Situationen med lock down af råvareproducenters fabrikker i Texas, USA pga. den unormalt hårde vinter er en skærpende omstændighed.

Det er en meget giftig cocktail - den generelle mangel på råvarer medfører eksploderende priser.

Linda Naylor fra I.C.I.S (Independent Commodity Intelligence Service) fortæller om situationen på bl.a. PE & PP i en video her 

Vi overvåger markedet meget tæt i samarbejde med vores verdensomspændende netværk og vil opdatere vores kunder løbende. Vi arbejder ligeledes hårdt på, at sikre leverancer til konkurrencedygtige priser.

Vi må gøre opmærksom på, at vi kan blive tvunget til at implementere uvarslede prisstigninger fra dag til dag, hvorfor du bør orientere dig, inden du afgiver bindende priser til andre.

Allerede nu må vi som følge af situationen overgå til dagspriser på ekstruderet PE, PP og ABS.

Din kontaktperson hos Nordisk Plast står meget gerne til rådighed omkring situationen og de nyest udviklinger på plastmarkedet.

Med venlig hilsen

Nordisk Plast