Polymethylmethacrylat

Polymethylmethacrylat (PMMA) går under betegnelsen akryl og kaldes ofte PLEXIGLAS®. PLEXIGLAS® er et varemærke, som Nordisk Plast forhandler. PMMA er en meget gennemsigtig og optisk ren amorf termoplast. Akryl er meget velegnet at bruge til udendørs emner. PMMA har en høj stivhed og nogle typer har en god ridsefasthed.

Anvendelse

Akryl kan anvendes inden for næsten alle industrier til ruder til afskærmninger, herunder corona afskærmning, støjskærme, ovenlys, vinduer til både og campingvogne, forsatsvinduer, solskærme, skilte, skiltebogstaver, udstillingsmontre, displays, akvarier, bagprojektering, lampeglas, linser og møbler .

Varianter

PMMA kan som standard i ekstrudereret og støbt kvalitet leveres i plader, blokke, rør og stænger. Der findes mange forskellige farvede varianter samt slagfaste og ridserobuste typer, coatede typer for beskyttelse mod graffiti og kemikalier, ridserobuste og mønstrede typer, satinice og spejle.

Mekaniske egenskaber

God dimensionsstabilitet. Høj stivhed. Gode poleringsegenskaber. Lav vandoptagelse.

Temperatur

Anvendelsestemperatur for støbt mellem -20 og +80 grader celsius og for XT mellem -20 og +70 grader celsius.

Kemikalieresistens

PMMA er til en vis grad modstandsdygtig overfor fortyndede syrer, alkaliske opløsninger, animalske og vegetabilske fedstoffer og olier. PMMA kan imidlertid ikke tåle stærke syrer, acetone, alkoholer, klorholdige og organiske opløsningsmidler.

Brand

Akryl brænder godt og uden røgudvikling. Er klassificeret efter EN 13501-1 som klasse E.

Miljø

Opfylder RoHS direktiv. Standardtyper kan anvendes i 30 år udendørs.

Bearbejdning

PMMA kan bearbejdes med almindelige håndværktøjer herunder boring, fræsning og savning. Kan ydermere laserskæres, limes, poleres og varmformes.

Fødevare

Visse typer er egnet til kontakt med fødevarer.