PTFE

Polytetraflourethylen

PTFE er en højkrystallinsk plast, som hører til gruppen af flourplast. PTFE - også kendt som teflon, er bedst kendt for den meget lave friktionsegenskab, som er den laveste af alle plasttyper. PTFE har god bestandighed over for basiske stoffer, opløsningsmidler og syrer. PTFE angribes ikke af mikroorganismer, er UV-resistent og har ingen fugtabsorption. PTFE har desuden gode elektriske- og dielektriske egenskaber.

Anvendelse

PTFE anvendes b.la. inden for både fødevare- og maskinindustrien til applikationer som filtre, varmevekslere, tanke, pumpedele og rørsystemer. Andre anvendelsesområder er kar, pakninger, lejer, glideelementer, bøsninger eller isolatorer.

Varianter

Som standard uden fyldstof fås PTFE som plader, stænger og rør. PTFE findes også i typer med tilsætning af glas (25%) eller grafit (15%). PTFE fås også med imprægneret glasvæv, med og uden klæber på badsiden, eller med imprægneret bronzevæv, ætses til én side.

Mekaniske egenskaber

Har en meget lav friktionskoefficient, lav styrke, koldflyder under belastning og har dårlige slidegenskaber.

Temperatur

Anvendelsestemperatur fra -200 til +260 grader celsius.

Kemikalieresistens

PTFE kan dampsteriliseres og har meget høj kemikaliebestandighed både over for basiske stoffer, syrer og opløsningsmidler.

Brand

PTFE er testet efter UL 94 og klassificeret V0.

Miljø

PTFE opfylder RoHS direktiv.

Bearbejdning

Til bearbejdning af PTFE kan almindelige skærende værktøjer anvendes. Det anbefales at en lav tilspænding og køre med høj hastighed. For at mindske spændinger bør der under bearbejdningen foretages køling. Man skal også tage højde for spåndopbygning, da PTFE er langspånet. På grund af den ekstrem lave overfladespænding er PTFE både svært at klæbe og svejse.

Fødevare

Til kontakt med fødevarer kan visse typer anvendes.