PUR

Polyurethan

PUR er en elastomer som har en god fleksibilitet og kan anvendes inden for et stort temperaturområde. PUR kan tåle en høj belastning og er stødabsorberende. Ved sammenligning med termoplast er friktionskoefficienten meget højere for PUR. Polyurethan kan i et bredt område af shore A og D hårdheder.

Anvendelse

PUR bliver oftest anvendt til maskinkomponenter som er højt belastet, som eksempelvis tandhjul, bøsninger, ruller, slidskinner, fjederelementer eller som stødabsorberende dele, koblinger og pakninger. PUR anvendes også ofte som slidplader til belægning i slidsker, siloer og transportanlæg eller som sneplovskær.

Varianter

Støbte PUR plader med hårhed shore 90 A er standardkvalitet, men kan også skaffes med andre hårdheder, som rundstænger eller som opskummede blokke. PUR findes også i typer, som er UV- & ozonbestandige.

Mekaniske egenskaber

PUR har stor budforlængelse og trækstyrke samt meget stor slidstyrke og kan anvendes inden for et bredt temperaturområde.

Temperatur

Anvendelsestemperaturområdet er fra -50 op til + 120 grader Celsius. Egenskaber afhænger af de anvendte råvarer samt den kemiske sammensætning.

Kemikalieresistens

Aromatiske opløsningsmidler og koncentrerede syrer og baser angriber PUR, men der findes typer som er bestandige over for benzin, olie og fedt. PUR har som standard dårlig hydrolysebestandighed.

Bearbejdning

Det er muligt både at save, fræse og bore i PUR.

Fødevare

Nogle typer er egnet til kontakt med fødevarer.